Biblakutatók Társasága

Alakuló határozat – vezérelvek (2014.09.11.)

2014. október 14. - alexa_szendrey

Az alábbi 4 pontos elméleti alapvetést tartjuk fontosnak a megalakulásunkkal kapcsolatban közölni. A közlés célja a gyülekezetünk meghatározása a bibliakutató mozgalom ma létező felekezetei között.

1. Elutasítjuk a rutherfordiánus elveket és gyakorlatokat, melyeket J. F. Rutherford megvalósított a bibliakutatók egy része között.

2. Valljuk azt, hogy a Biblia eligazít, hisszük, hogy isteni kinyilatkoztatás. Azt azonban elutasítjuk, hogy amiről a Biblia nem beszél, arról határozott kijelentéseket tegyünk. Tehát “csak az Írás”, de nem többet, mint az Írás!

3. Ahogyan alapítónk, úgy mi is tiszteljük a racionalitást. Elutasítjuk a misztikus értelmezéseket és az emberi cselekvés, vélemény isteniként való ábrázolását is.

4. Az egyháztörténetben helye van az adventi mozgalomnak és a bibliakutató mozgalomnak is. Attól a pillanattól kezdve, hogy az Egyházban emberek jelentek meg vezetői posztokon, szükségessé vált az állandó korrekció. A reformáció is egy korrekció, de a reformáció egy korrekciójának tekintjük az adventi mozgalmat és az adventi mozgalomnak a bibliakutató mozgalom is az egyik korrekciója volt. Mi magunk is tartozunk annyival, hogy a bibliakutató mozgalmat ne a XX. századi megszűnésének pillanatától folytassuk, hanem a szükséges korrekciókkal élesszük újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://bktm.blog.hu/api/trackback/id/tr996788979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása