Biblakutatók Társasága

12 állásfoglalás (2014.09.11.)

2014. október 14. - alexa_szendrey

Mi, a Bibliakutatók Társasága, 2014. szeptember 10.-én, az alábbi 12 állásfoglalást tesszük közzé önmagunkról.

1. Elutasítjuk az emberi szervezetek kultikus tiszteletét. Az emberekből álló szervezet akkor is emberi marad, ha magasztos dolgokkal foglalkozik.

2. Ahogyan a természet is védelmezi a fiatal élőlényeket, úgy a fiatal emberi szervezetek védelmének helyességét valljuk. Ezért a felekezetünk védelme érdekében határozunk a gyülekezetünkbe való felvétel korlátozásáról, amíg meg nem erősödünk.

3. Egy ember sem áll a másik felett. Ezért egy ember sem kényszeríthet egy másik embert dolgok megtételére vagy megtagadására, akkor sem, ha ugyanannak a felekezetnek a tagjai. Ezért a saját gyülekezetünkön belül, egy emberi véleményt sem tartunk figyelemre érdemesebbnek, mint egy másik emberét. Nem hisszük, sőt, tagadjuk, hogy a gyülekezet bármely tagjának van jogosítványa a hittestvére megítélésére és minősítésére. Ez alól egyetlen kivétel az, amikor az egyik testvér a másiknak kárt okoz és azt bibliai módon nem tudják rendezni. Ilyenkor a teljes gyülekezet elé vihető a probléma. Abban az esetben, amikor valaki nem okoz kárt a másiknak, a gyülekezetnek nincs jogosítványa semmire. Ezzel elutasítjuk az úgynevezett bírói bizottságokat és a hasonló hatalmi eszközöket. Különösen akkor, ha valakinek a személyes magánéletéről vagy hitéről van szó. Az ember nem azzal válik szentté, hogy nem követ el bűnt, hanem csak Krisztus miatt. A hívő ember bűnei azt a célt szolgálják, hogy önmaga bűnösségét felismerve, ne akarjon “jó” lenni, mivel arra ember nem képes. A bűneink a kegyelemre emlékeztetnek minket. A kegyelem nem azt jelenti, hogy nem követünk el bűnt, hanem azt, hogy Jézus vére örökre eltörli minden bűnünket.

4. A Biblia isteni kinyilatkozásként való tisztelete magában foglalja azt, hogy ami egyértelműen nincs benne, azt nem tekintjük isteni kijelentésnek. Az embereknek nem kötelességük egy másik ember vagy vezetői csoport véleményét különös tisztelettel körülövezni, mintha több lenne emberi véleménynél.

5. Elutasítjuk a “szentségeskedés” képmutató gyakorlatait. Ezért nem tartjuk helyesnek, ha a gyülekezeti alkalmainkra “kiöltözve” érkeznénk. Ugyanazt a hétköznapi viseletet vesszük fel, ahogyan az utcára is kilépünk. A beszélgetéseinkben kerüljük a “szentségeskedő” beszédet, vagyis nem viszünk bele a szövegeinkbe olyan vallásos formulákat, melyeknek nincs tartalma.

6. Tudományos és politikai kérdésekben nincsenek kötelező jellegű állásfoglalásaink. Elutasítjuk azt a szokást, hogy a vallások tudományos kérdésekben mindent eldöntő, végső kijelentéseket tegyenek. Így nem valljuk magunkénak az evolúció áltudományoskodó tagadását. Ugyanilyen határozottan elítéljük azt is, amikor a vallás kizsákmányoló politikai rendszereket támogat.

7. Russellnek voltak hibái és tévedett. Elhisszük, hogy őszinte, Istent kutató ember volt. Hisszük, hogy ő volt az adventi mozgalom egyik korrekciója és ilyen személyként tett erőfeszítéseit tiszteljük. Ezek hangsúlyozása mellett azonban azt is valljuk, hogy ember volt, aki komoly hibákat is elkövetett. Ezért nem tekintjük őt bírálhatatlannak. Hibái, bűnei tanulságként szolgálnak és alázatra, szerénységre intenek minket.

8. Elutasítjuk, hogy a Biblia dátumokat tanítana. Így 1914-et is Russell egy tévedésének tekintjük. Azon dolgok kezdete, melyet Russell 1914-re várt, nem történtek meg. Ezt el kell ismernünk, ahogyan 1914 folyamán maga Russell is hajlott ennek a beismerésére. 1914 sok kudarccal járó története, intő példa a számunkra.

9. A gyülekezetnek van felelőssége a tagjai felé. A gyülekezet nem nézheti tétlenül, ha a tagjai közül bárki is nyomorog. Russellnek ebben is volt hibája.

10. Az evangelizálásnak szerintünk nem az a legjobb formája, hogy bizonyos óraszámot teljesítünk. Az ember először önmaga felé evangelizáljon. Utána a családja felé. Ezt követően a gyülekezete felé szolgáljon. A világ felé történő evangelizálás az egész Egyház feladata és ebben azt valljuk, hogy a tettek túlharsogják a szavakat. Az a közösség szolgálhat jó lelkiismerettel kifelé, amelyik belül már nem szenved szükséget.

11. A hit dolgaiban alapvető értékünk, hogy amit ingyen kaptunk, ne pénzért adjuk tovább.

12. Az egyes gyülekezetek önállóak. Emberi döntés az, hogy kik és hogyan vezessék a gyülekezeteket. Bárki, aki a gyülekezet tagja, a gyülekezet bizalmából a gyülekezet vezetője, szolgálattevője lehet. Akkor is, ha nő. Szerintünk a nők nem rendelkeznek kevesebb joggal a hit dolgaiban, mint a férfiak. Ugyanakkor minden vezető és szolgálattevő pásztor és egyben szolgáló, nem pedig diktátor.

Az alakuló gyűlés megbízást adott egy generálkonferencia előkészítésére, ahol a gyülekezetünk alapszabályát és hitvallását fogadjuk majd el.

A bejegyzés trackback címe:

https://bktm.blog.hu/api/trackback/id/tr706788987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása