Biblakutatók Társasága

Kiknek az alapítója Russell? (2014.09.10.)

2014. október 14. - alexa_szendrey

 Charles Taze Russell a Watch Tower Bible and Tract Society elnöke volt, szerkesztette a Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence folyóiratot, szerzője volt egy széles körben terjesztett tanulmányozó könyvsorozatnak és pásztora volt a Bibliaház Kápolnának.

A felsorolt elnevezések, egy kivételtől eltekintve, ma már nem léteznek. Mert van olyan folyóirat, amelyik nevében viseli az Őrtorony elnevezést, de sem nem sioni, sem nem krisztusi, hanem Jehova királyságát hirdeti a címe szerint. A magát Őrtorony Társulat néven nevező cég és az ahhoz kapcsolódó felekezet, tény, hogy nem rendelkezik kápolnával, Bibliaházzal és Russell köteteit sem adja ki. Az a bizonyos vallás az 1920-as években olyan gyökeresen módosította a tanait, hogy azokkal megtagadta Charles Taze Russellt.

Ez a bizonyos Őrtorony Társulat akkor változott meg, amikor az alapító elhunyt és az alapító végrendeletének ellenszegülve átvette a vezetését egy olyan ember, akit az alapító nem akart utódjának. Ez az utód, egy bizonyos Rutherford, módosította az alapító tanításait és a Biblia tisztelete helyett bevezette a szervezet tiszteletét. Amíg az alapító együttműködött más keresztény felekezetekkel, Rutherford az egyedüli igaz vallásként elkülönítette magát a többi hívőtől és bevezette a szervezet kultikus tiszteletét.

Ezzel szemben Russell azt gondolta, hogy a gyülekezet és bármilyen más emberek által alapított szervezet csak egy eszköz arra, hogy útmutatást, javaslatot adjon. Nem helyettesíti és nem is helyettesítheti Istent és a hívő lelkiismeretét.

Russell a követőit sokféleképpen nevezte, de soha nem hívta Jehova Tanúinak. Ez az elnevezés 1931-ben jött létre, amikor Rutherford már hatalmas mértékű változtatásokat hajtott végre. Az őt felváltó vezetők sem tértek vissza a russell-i alapokhoz, csupán a számukra kényelmetlen tanításokat cserélgették le. Russell a követőit Bibliakutatók néven nevezte és magát is a Biblia kutatójának tartotta.

Mi, akik ma megjelentünk, határozottan kijelentjük, hogy Russell a Bibliakutatókat alapította meg és mi, a Bibliakutató mozgalmat kívánjuk feléleszteni az országunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bktm.blog.hu/api/trackback/id/tr86788967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása