Biblakutatók Társasága

Első állásfoglalás a gyülekezetről

2014. szeptember 15. - alexa_szendrey

A 12 állásfoglalásunk volt az első olyan nagyobb nyilatkozatunk, ami nagyjából megmutatta, hogyan határozza meg a gyülekezetünk önmagát. Mivel a gyülekezetünk nevét rendszeresen összemossák Jehova Tanúival, ezért elsősorban hozzájuk képest kellett megmutatnunk, hogy miben és milyen módon vagyunk mások.
 Az első állásfoglalásunk:
1. Elutasítjuk az emberi szervezetek kultikus tiszteletét.
Az emberekből álló szervezet akkor is emberi marad, ha magasztos dolgokkal foglalkozik.

Egész pontosan azt akartuk kimondani, hogy a gyülekezet is emberi szervezet. Teljes mértékben úgy működik, ahogy a döntésekre befolyást gyakorló emberek kívánják. Ezért nem tartjuk helyesnek, hogy isteni jelleget tulajdonítsunk bármelyik felekezeti szervezetnek.

Ezt azért is kellett kimondani, mert Rutherford úgy alakította át a gyülekezeti szervezetet, hogy szélsőségesen kétértékűvé tett mindent. Ő kimondta, hogy van egy isteni szervezet, amiben benne van a földi szervezet és a mennyei szervezet, illetve van minden más, ami azon kívül van, de az csakis sátáni lehet.

Ez azért veszélyes, mert amennyiben igaz lenne, akkor minden, ami Rutherford elnöklete alatt történt, az mind úgy történt, hogy Isten nem avatkozott közbe és hagyta, hogy beszennyezzék a történtekkel a nevét.
Többek között hagyta, hogy Rutherford elnök bírónak nevezze magát, ami nem volt igaz. Rutherford nem volt igazi bíró, csak kötelező jellegű helyettesítést látott el, ami minden ottani bírósági alkalmazottnak kötelessége volt, amennyiben felkérték. Nagyjából olyan éles különbségről beszélhetünk a bírói helyettesítő szolgálat és a rendes, igazi bírói kinevezés között, mint a sorkatonaság és a hivatásos tiszt közötti különbség esetében. Amíg Russell élt, addig Rutherfordot egyszerűen csak ügyvédként írták ki a plakátokra, ami nem tévedés volt, hanem a későbbi elnök pontos titulusa. Rutherfordnak azonban nem ez volt a legjelentősebb trükközése.

Meghirdette 1925-öt, majd a Gyermekek c. könyv kiadásával és más szövegeivel folyamatosan fenntartotta az apokaliptikus hangulatot, mintha a vég az akkor élők közeli jelenében elérkezne. Önmagában csak ez a tanítása is bizonyítja, hogy veszélyes tévedés isteni jellemzőkkel és kultikus tisztelettel közelíteni egy emberi szervezethez. Az ilyen tisztelettel kezelt szervezet aligha lesz képes a visszaélésektől mentesen működni. A Rutherford és utódai által irányított szervezet, ékes bizonyítéka annak, hogy a veszély valós.

Az emberi szervezet akkor jön létre, ha valakik létrehozzák. Addig működik, amíg van tagsága. Azt tesz, amit a döntéshozói eldöntenek. Ennyi a hitfelekezet szerepe, nem több.
Mindez nem csak Jehova Tanúi vonatkozásában igaz, hanem minden keresztény felekezetre is áll. Mindegyik emberi szervezet, emberek akarata szerint ténykedik és a vezetők kevésbé sem tiszták, mint a tagjaik. Ezért elutasítjuk az emberi vallásszervezetek isteni jellegűként való tiszteletét.

A bejegyzés trackback címe:

https://bktm.blog.hu/api/trackback/id/tr896701595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása